Over > Zwerfkattenproject

Zwerfkattenproject

Ons asiel is verantwoordelijk voor het steriel maken van de zwerfkatten van de gemeenten Lommel, Beringen, Ham, Tessenderlo, Hechtel-Eksel, Hamont-Achel, Pelt, Peer en Bocholt. Hiervoor hebben we 2 personeelsleden in dienst. Onze zwerfkattenverantwoordelijke en haar assistent hebben het project onder hun hoede. Alle meldingen worden doorgegeven door de gemeenten waarmee we samenwerken. Zo hebben zij ook controle over welke meldingen wij afwerken. Via mail krijgen wij alle meldingen binnen per gemeente. We doen ons best om alle meldingen zo snel mogelijk af te werken, maar in het drukste seizoen stromen de meldingen binnen en is het soms niet bij te houden. Hoe dan ook worden alle meldingen opgevolgd, maar soms moet je dus een beetje geduld hebben!


Daarna neemt de kattenvangster contact op met de melder. Ze spreken een tijdstip en dag af waarop het voor beide partijen past om vangkooien te komen plaatsen. Er wordt een contractje ingevuld met de regels rond de zwerfkatten. Daarna wordt een of meerdere vangkooien achtergelaten. De vinder belt de kattenvangster op als er een kat in de bak zit, en die wordt dan binnen de 24 uur opgehaald (quasi altijd dezelfde dag nog). Het project loopt van maandag tot vrijdag, dus in het weekend worden er geen bakken uitgezet of opgehaald. Daarom moet de melder ook de bak sluiten om 12u vrijdag middag, tenzij ze bereid zijn om zelf de kat binnen te brengen tijdens de werkuren in het weekend.

Daarna wordt de kat in het asiel bekeken. Tamme katten worden overgezet naar het asiel; zij horen niet in het zwerfkattenproject. Er wordt gecontroleerd of ze een chip hebben en we proberen de eigenaar te vinden door de kat op onze facebookpagina als vondeling op te geven. Als er geen eigenaar gevonden wordt, wordt de kat na 15 dagen ter adoptie gezet.


Als de kat niet tam is, wordt ze gecastreerd en indien nodig krijgt ze medische verzorging. Als ze hersteld zijn, worden ze terug uitzet op de vindplaats. Voor katers is dit de dag na de operatie, voor kattinnen na 3 dagen. Kattinnen die drachtig waren worden na 5 dagen terug uitgezet.

Als een kattin drachtig blijkt en de kittens zijn levensvatbaar, dan gaan de kittens naar een pleeggezin en zetten we alles op alles om hen erdoor te krijgen. Jammer genoeg is dit een heel moeilijke job; kittens hebben hun mama nodig de eerste weken, zeker als ze recht uit de buik komen. Ze missen zo de belangrijke biestmelk. Daarom zijn we ook steeds op zoek naar mensen die een plek hebben waar een wilde kat enkele weken haar kittens kan grootbrengen. Als ze oud genoeg zijn, wordt mama alsnog gecastreerd en uitgezet, maar dan hebben de kittens wel de kans om te overleven en een thuis te vinden! Op dit moment hebben we 1 gezin met een buitenren waar een drachtige mama kan bevallen en enkele weken voor haar kittens kan zorgen.